Liikunnan aluejärjestöt tarjoavat täydennyskoulutusta peruskoulujen opettajille, oppilaille, ohjaajille, liikuntakoordinaattoreille sekä vapaa-ajantoimien edustajille. Koulutuksia, työpajoja ja sparrauksia tarjotaan fyysisesti aktiivisen toimintakulttuurin edistämiseen, lasten ja nuorten liikkeen lisäämiseen.
Koulutusta opettajille ja ohjaajille
Koulutuskokonaisuuden keskeisinä painopisteinä ovat aktiivisuus, koettu pätevyys ja sosiaalinen tekmisen meininki. Koulutukset ovat toiminnallisia tilaisuuksia, joissa päästään kokeilemaan käytännössä liikuntatehtäviä sekä vaihtamaan ideoita ja mielipiteitä tehtävistä. Tekemisen yhteydessä käydään läpi koulutuksen sisältämään materiaalia sekä teoriatietoa toiminnan perusteista. Koulutukset järjestetään liikuntasalissa. Voit yhdistellä eri osioita tarpeen mukaan.
- Jonot mataliksi -pelit ja leikit (1,5 t)
- Oppilaan itsetunnon tukeminen (1,5 t)
- Tilankäytön optimointi heikon sisäliikuntatilan ratkaisuissa (1,5 t)
- Yhdessä kisaillen (1,5 t)
- Motoriset perustaidot 1-2 luokille (1,5 t)
- Motoriset perustaidot 3-6 luokille (1,5 t)
Työpaja pureutuu koulun liikkuvaan arkeen ja toimii Liikkuva koulu -.toiminnan buustaajana. Hyödynnämme työkaluja nykytilan arviointia. Sen avulla pääsemme kiinni siihen, mitkä käytänteet ovat juurtuneet koulunne tomintaan ja mitkä osa-alueet kaipaavat kehittämista ja uusia ideoita. Nämä menetelmät ja vinkit voidaan ottaa suoraan käyttöön koulun toiminnassa. Työpajassa käytetään teknologiaa liikkumisen lisäämisen mahdollistajana sekä rakennetaan hyvinvoinnin vuosikello.
Yläkoulun pitkällä välitunnilla tai koulun tapahtumapäivänä järjestetään Sumeneeko ajatus? - Liike freesaa -toimintapäivä. Oppilaat pääsevät kokeilemaan toimintapäivän aikana liikettä lisääviä tehtäviä ja samalla kerätään palautetta oppituntien liikunnallisesta tauottamisesta. Tapahtuman jälkeen koulun henkilöstö saa koosteen oppilaiden antamista palautteista ja vinkkejä oppituntien sekä koulupäivän liikunnallistamisesta.
6-12-VUOTIAIDEN LASTEN LIIKUNNALLISTEN HARRASTUSRYHMIEN OHJAAJILLE
Lasten Liike -koulutuksessa painottuvat:
• lapsikeskeinen, turvallinen ja hauska toiminta
• fyysistä aktiivisuutta ja liikunnallisuuden perustaa edistävät käytännöt
• ohjauksen perustaidot ja ryhmän hallinnan sekä hyvän ilmapiirin luomisen keinot
• erityistä tukea tarvitsevien lasten ja monikulttuurisuuden huomiointi
Koulutus kohdentuu kokeneille ohjaajille, valmentajille ja opettajille. Se syventää ohjaajan tietämystä lasten liikunnasta, haastavien tilanteiden ohjaamisesta sekä lasten sisäisen motivaation ja liikunnallisen taitavuuden tukemisesta. Ohjaajien aiempia kokemuksia hyödynnetään osana koulutustehtäviä.
Ohjaaja saa koulutuksesta erinomaiset perustiedot ja runsaasti käytännön työkaluja kaikille avoimen ja innostavan liikunnallisen harrastustoiminnan suunnitteluun.
Tunti- ja kausisuunnitelmissa painottuvat motoriset taidot sekä yleisen liikunnallisuuden ja pelaamisen taitojen kehittäminen. Koulutuksessa annetaan myös vinkkejä lasten sosiaalisten-, tunne- ja kaveritaitojen kehittymisen tukemiseen.
Kokonaiskesto: Koulutuksen kesto 4 tuntia. Ennakkotehtävä 1h, kontaktiosa 3h. Lue lisää Lasten Liike -koulutuksista.
Toiminnallisen oppimisen työpajat
Toiminnalliset menetelmät opetuksessa ja oppitunnin aikainen liikunta on tutkimusten mukaan yhteydessä hyviin oppimistuloksiin. Koulupäivän aikaisella liikunnalla on todettu
olevan myönteisiä vaikutuksia erityisesti oppimisen mahdollistaviin tekijöihin, kuten tehtäviin keskittymiseen, käyttäytymiseen ja viihtyvyyteen.
Työpajoissa saat käytännön vinkkejä toiminnallisten opetusmenetelmien ja välineiden hyödyntämiseen osana opetusta ja istumisen tauottamista.
Työpajojen sisältökuvaukset
Toiminnallisessa oppimisessa voidaan hyödyntää erilaisia lattiaan tai maahan teipattuja tai maalatuja kuvioita. Työpajassa tutustut harjoitusten kautta muutamiin erilaisiin kuvioihin ja saat ideoita, kuinka hyödyntää niitä opetuksessa. Työpajassa ideoidaan myös oman koulun teippauksia ja maalauksia
Toiminnallinen oppiminen ei ole mitään erityisiä temppuja tai irrallisia harjoitteita keskellä koulupäivää, vaan yksi pedagogisista valinnoista ja työtavoista, joilla saadaan lisättyä
liikettä ja fyysistä aktiivisuutta koulupäivään. Työpajassa saat vinkkejä, kuinka lisätä liikettä omaan luokkaan luokkarutiineiden, toiminnallisten työtapojen sekä taukoliikunnan
avulla.
Työpajassa tutustut erilaisiin valmiisiin sekä itse tehtäviin toiminnallisiin materiaaleihin ja saat vinkkejä kuinka erilaisia materiaaleja voi hyödyntää toiminnallisissa menetelmissä
oppitunneilla. Työpajassa askarrellaan jokin toiminnallisessa oppimisessa hyödynnettävä materiaali, jonka osallistuja saa itselleen työhön mukaan.
Näiden koulutusten suunnitteluun on saatu Opetus- ja kulttuuriministeriön
Koulutusta oppilaille
Välkkäri - koulutukset ovat suunnattu liikunnasta kiinnostuneille 4.-9. luokkalaisille. Osallistujat saavat valmiuksia toimia välitunneilla liikuntaan innostajina, leikkien ja pelien käynnistäjinä sekä ohjaajina. Koulutuksessa suunnitellaan välituntiliikuntaa ja liikuntaa paljon itsekin. Osallistujamateriaalit sisältävät paljon käytännön vinkkejä välituntiliikuntaan.
Koulutus on suunnattu alakoulujen 4.-6. luokkalaisille, jotka ovat jo käyneet Välkkäri -välituntiohjaaja koulutuksen. Oppilaat oppivat ohjaamaan liikuntaa hauskalla ja innostavalla tavalla. Saavat ideoita liikkeen lisäämiseen välitunneille ja mm. juhlapyhiin ja teemapäiviin. Koulutus sisältää runsaasti sähköistä materiaalia haasteiden ja tempausten toteuttamiseen. Materiaalit ovat saatavilla sekä suomeksi että ruotsiksi.
Koulutus soveltuu Yläkoulun Välkkäri - välituntiohjaaja koulutuksen käyneille. Oppilaat oppivat ohjaamaan liikuntaa hauskalla ja innostavalla tavalla. Saavat ideoita liikkeen lisäämiseen välitunneille ja mm. juhlapyhiin ja teemapäiviin. Koulutus sisältää runsaasti sähköistä materiaalia haasteiden ja tempausten toteuttamiseen. Materiaalit ovat saatavilla sekä suomeksi että ruotsiksi.
Koulutus on maksuton.Liikunnan aluejärjestöt ovat saaneet avustusta Lisää liikettä -hankkeen kautta opetus- ja kulttuuriministeriöltä.
Koulutus on tarkoitettu nuorille, jotka ovat kiinnostuneita erilaisten liikunnallisten tapahtumien järjestämisestä. Antaa valmiuksia erilaisten tapahtumien järjestämisestä. Koulutuksessa valmistellaan oman tapahtuman järjestämistä ja laaditaan siihen tarvittavat suunnitelmat.
Tavoitteena on, että koulutuksen jälkeen nuoret voivat järjestää itse yhdessä aikuisen tukihenkilön (esimerkiksi opettajan) kanssa suunnitellun tapahtuman käytännössä