Turvallisuus
Pitkis-Sport -liikuntaleiriä on järjestetty jo yli kuudenkymmenen vuoden ajan. Yhtä kauan on kehitetty leirin jokaista osa-aluetta paremmaksi ja toimivammaksi. Turvallisuus on perusta, jolle kaikki muu leirin toiminta rakentuu.
Pitkis-Sport -liikuntaleiriä on järjestetty jo yli kuudenkymmenen vuoden ajan. Yhtä kauan on kehitetty leirin jokaista osa-aluetta paremmaksi ja toimivammaksi. Turvallisuus on perusta, jolle kaikki muu leirin toiminta rakentuu.
Leirin turvallisuudesta vastaavat leirin johto sekä turvallisuuspäällikkö, jonka alaisuudessa toimivat turvaryhmä, uimavalvojat sekä liikenteenvalvonta. Leirin terveysturvallisuudesta vastaa lääkintähuoltopäällikkö. Hänen alaisuudessaan leirillä työskentelee toinen lääkäri sekä kaksi sairaanhoitajaa.
Leirin ensimmäisenä iltana jokaisen lajin ohjaajat toteuttavat leiriläisille oman turvatunnin. Siinä tutustutaan kävellen koko Pitkäjärven leirialueeseen ja kerrotaan lapsille kaikki turvallisuuteen liittyvät asiat. Ohjaajat ovat lasten tukena ja saavutettavissa vuorokauden ympäri koko leirin ajan, joten leiriläiset saavat aina tukea ja apua jos sitä tarvitaan. Kukin lajileiri toimii omana yksikkönään, joten leiriläisten suuresta määrästä huolimatta jokaisen lajin oma alue on pieni ja helposti valvottava.
Jokainen leirille osallistuja saa tullessaan rannekkeen, joka on kädessä koko leirin ajan. Ilman ranneketta leirialueelle ei pääse paitsi tulo -ja lähtöpäivänä, sekä vierailupäivänä. Alueella on turvaryhmän valvonta ympäri vuorokauden, myös yöaikaan. Leiriläiset eivät saa luvatta poistua omalta lajileirialueelta tai koko leirin alueelta. Jos leiriläinen poistuu leirialueelta luvallisesti, lajin ohjaaja ilmoittaa asiasta turvaryhmälle, jotta heillä on aina tarkka lukumäärä leirialueella majoittuvista henkilöistä.
Leiriläiset uivat leirillä vain silloin, jos heidän oma lajinsa menee ryhmänä uimaan. Leiriläisten huoltajat ovat jo ilmoittautumisvaiheessa kertoneet lapsen uimataidon (0 m-yli 200 m) ja asia varmistetaan vielä leirille tullessa lajijohtajan toimesta. Uimataidoton leiriläinen ei saa mennä ollenkaan veteen. Uintia valvovat rannalla lajin ohjaajat (1 ohjaaja/10 lasta) sekä isolla rannalla koulutettu uimavalvoja. Leiriläisille kerrotaan ennen uintia uintisäännöt, joista pidetään tarkasti kiinni: sukeltaminen on kielletty ja ennakkoon sovitun uimaparin kanssa uidaan yhdessä ja pidetään toisesta huolta. Uimarit pysyvät rajatun alueen sisäpuolella. Uimarannalla ui vain yksi laji tai tietty määrä leiriläisiä kerrallaan, jotta uimareiden määrä pysyy pienenä. Leiriläiset eivät saa koskaan mennä rantaan tai veteen yksin tai ilman valvontaa.
Leirin alussa turvatunnilla keskustellaan lasten kanssa paloturvallisuudesta. Kaikki tulentekovälineet ja tulenteko ovat ehdottomasti kielletty. Varavirtalähteiden käyttö yöllä tai valvomatta jättäminen on kielletty tulipaloriskin takia. Leirialueella on lukuisia isoin opastein merkittyjä vaahtosammuttimia ja vesitynnyreitä, joiden sijaintiin tutustutaan leiriläisten kanssa turvatunnin aikana. Ennen leiriä palopäällikkö pelastusalueelta tarkastaa leirialueen paloturvallisuuden ja antaa hyväksyntänsä leirin turvallisuudesta mahdollisin korjauksin.
Leirialueella on useita rakennuksia joihin on järjestetty evakuointipaikat mahdollisen hätätilanteen -kuten esim. rankemman ukkosmyrskyn- sattuessa. Evakuointipaikkoja ovat Pitkis-halli, solurakennukset, jäähalli sekä vapaa-ajankeskuksen päärakennus. Evakuoinnista päättää ja vastaa aina turvallisuuspäällikkö leirin johdon kanssa. Evakuointipaikkoihin käydään tutustumassa leirin alussa turvatunnin aikana. Lajien ohjaajat huolehtivat leiriläisten siirtymisestä kunkin lajin evakuointipaikalle, mikäli ratkaisuun evakuoinnin toteuttamisesta leirin johdon toimesta päädytään.
Leirillä peseydytään suihkussa tai uidaan vähintään kerran leirin aikana. Tarvittaessa suihkuun pääsee päivittäin. Hampaat pestään aamuin ja illoin. WC-käyntien yhteydessä pestään kädet. Ennen ruokailua pestään kädet ja käytetään käsidesiä ennen ruokalinjastolle siirtymistä. Siistijät huolehtivat yleisien tilojen ja saniteettitilojen siisteydestä päivittäin. Ruokahuollon osaava henkilökunta varmistaa ruokailuun liittyvien käytänteiden turvallisuuden. Jos leiriläinen sairastuu leirin aikana johonkin tarttuvaan tautiin, hänet lähetetään yleensä kotiin jotta tartunta ei leviä. Leirin lääkäri tekee aina päätöksen kotiuttamisesta tilanteen mukaan. Lapsi ei saa tulla leirille sairaana. Epäselvissä tilanteissa on hyvä kysyä lisätietoja leirin johdolta ennen leirille saapumista. Terveysviranomainen tarkastaa leirin hygieniaan liittyvät asiat ennen leiriä.
Leirialueen keskellä sijaitsee ensiapurakennus. Siellä päivystävät ympäri vuorokauden kaksi lääkäriä ja kaksi sairaanhoitajaa. Heillä (kuten lajien ohjaajillakin) on tiedossaan kaikkien leiriläisten mahdolliset lääkitykset, sairaudet ja allergiat. Ensiapurakennuksessa säilytetään tarvittaessa leiriläisten lääkkeitä, hoidetaan pienemmät naarmut ja tapaturmat, sekä tarpeen mukaan ohjataan lapsi jatkohoitoon tai tutkimuksiin. Eniten leirin terveydenhuollossa kuitenkin painotetaan ennaltaehkäisyä, kuten esim. päähineen käyttöä, veden juontia, säännöllistä ruokailua ja hyviä unia. Useimmiten ensiapuun tullaan vain hetkeksi huilaamaan esim. kuuman aurinkoisen päivän jälkeen. Jokaisessa lajileirissä on mukana pieni ensiapulaukku, jossa kulkevat mukana kaikki perustarpeet kuten laastarit ja kylmäpussit.
Pitkis-Sport liikuntaleiri on päihteetön leiri. Sääntöjen rikkomisesta seuraa varoitus tai mahdollinen poistaminen leirialueelta. Asiasta päättävät viimekädessä leirin johto sekä turvallisuuspäällikkö.
Kaikissa mieltä askarruttavissa kysymyksissä voit ottaa yhteyttä. Tervetuloa nauttimaan elämyksellisestä ja turvallisesta liikuntaleiristä!