Lounais-Suomen Liikunta ja Urheilu ry (LiikU) lanseerasi toimintakyvyn ylläpidon ja edistämisen vastuullisuusperiaatteet
Johtajatapaaminen 12.9.2024. Tilaisuuden tallenne artikkelin alla.
Johtajatapaaminen 12.9.2024. Tilaisuuden tallenne artikkelin alla.
Lounais-Suomen Liikunta ja Urheilu ry (LiikU) esitteli 12. syyskuuta järjestetyssä Kasvun ja elinvoimaisuuden edelläkävijät -johtajatapaamisessa uudet toimintakyvyn ylläpidon ja edistämisen vastuullisuusperiaatteet. Tavoitteena on vastata kasvavaan huoleen työntekijöiden työkyvyn heikkenemisestä ja sen vaikutuksista yritysten elinvoimaan, elinkeinoelämän tuottavuuteen ja Suomen talouteen.
Toimintakyvyn heikkeneminen on kasvava haaste, joka vaikuttaa merkittävästi Suomen yrityksiin ja kansantalouteen. Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) mukaan yrityksissä menetetään vuosittain noin 50 000 työvuoden työpanos sairauspoissaolojen takia, mikä vastaa keskimäärin 12 työpäivän menetystä työntekijää kohden. Erityisesti huomattava ylipaino ja heikentynyt fyysinen kunto ovat merkittäviä työkyvyttömyyden syitä. Tilanne näyttää vain pahenevan tulevaisuudessa, sillä ennusteiden mukaan vuoteen 2040 mennessä vain 6 % 30-vuotiaista ja 2 % 50-vuotiaista suomalaisista arvioidaan olevan hyvässä kestävyyskunnossa (Vasankari et al., Futura-lehti 1/2023). Tämä asettaa vakavia haasteita työvoiman saatavuudelle ja työkyvyn ylläpitämiselle.
Vastuullisuusperiaatteet, jotka LiikU esitteli johtajatapaamisessa, on suunniteltu tarjoamaan yrityksille konkreettisia keinoja työntekijöiden hyvinvoinnin ja toimintakyvyn edistämiseksi. Periaatteiden tavoitteena on integroida työkyvyn ylläpito ja työhyvinvointi yritysten strategioihin, tarjota koulutusta ja resursseja terveellisten elämäntapojen edistämiseksi sekä varmistaa liikunnan olosuhteet ja palvelut työpaikoilla.
”Työkyvyn ylläpito ja edistäminen on olennaista Suomen kilpailukyvyn ja työvoiman saatavuuden turvaamiseksi tulevaisuudessa. Uudet vastuullisuusperiaatteet antavat yrityksille selkeät työkalut ja uuntaviivat, joiden avulla he voivat parantaa työntekijöidensä hyvinvointia ja tukea kestävää kasvua,” totesi LiikUn aluejohtaja Jukka Läärä tapahtuman avauspuheessaan.
Tilaisuuden alustajana Turun kauppakamarin toimitusjohtaja Kaisa Leiwo ja sotilaslääketieteen professori Tommi Vasankari UKK-Instituutista. Leiwon alustuksessa kuultiin Turun kauppakamarin Lumovoimainen Varsinais-Suomi -tavoitteesta, jossa mukana liikunta ja liikkuminen on huomioitu. ”Henkilöstöstä huolehtiminen on vastuullisuutta. Työkykyjohtamisen on oltava tavoitteellista ja suunnitelmallista.” – Leiwo totesi alustusvuorossaan. Vasankari esitteli uusinta tutkimustietoa suomalaisten fyysisen kunnon tilasta ja sen vaikutuksista työkykyyn. Vasankari korosti erityisesti sitä, että toimia tarvitaan heti ja muutos on tapahduttava joka osa-alueella mm. kouluissa ja työpaikoilla.
Paneelikeskustelu tarjosi syvällisen katsauksen työkyvyn nykytilasta ja tulevaisuudesta sekä siitä, kuinka yritykset voivat kantaa vastuunsa työntekijöidensä hyvinvoinnin tukemisessa. Keskustelua veti Ylen toimittaja Jouko Vuolle, ja paneelissa olivat mukana Mauri Kontu (Vahterus Oy toimitusjohtaja), Olli Aakula (LähiTapiola Varsinais-Suomen toimitusjohtaja), Linda Langh (Langh -yhtiöiden toimitusjohtaja) ja Niklas Österlund (Turun Osuuskaupan toimitusjohtaja). Paneelissa käsiteltiin konkreettisia keinoja, joilla työnantajat voivat vaikuttaa työkykyyn ja hyvinvointiin, sekä työnantajien ja työntekijöiden yhteistä vastuuta.
”Yksilön hyvinvointi on myös pitovoimatekijä työnantajalle – kyllä meidän tulee tämä strategiassa entistä paremmin huomioida” -Olli Aakula totesi ensimmäisessä puheenvuorossaan.
Jouko Vuolle haastoi panelistit keskustelun lopulla pohtimaan, että millaisen viestin haluavat välittää aiheeseen liittyen ja kenelle. Mauri Kontun viesti oli kohdennettu kaikille: ”Tiiminä yhdessä haaste vastaan – yhdessä eteenpäin”.
Tilaisuuden pääviestinä oli, että tulevaisuuden työvoiman työkyky ja hyvinvointi on rakennettava tänään. Yritykset voivat näiden periaatteiden avulla vahvistaa rooliaan työkyvyn ja työhyvinvoinnin edistämisessä, mikä puolestaan varmistaa kasvua ja elinvoimaisuutta koko yhteiskunnassa.